Ölümsüz aşkın sembolü

P I R L A N T A

Pırlanta, doğanın insanoğluna sunduğu, kendine özgü ışıltısı ile göz kamaştıran en değerli ve en sert mücevher taşıdır.

Oluşumu yüzyılları bulan pırlanta, eski zamanlarda "Taşların Kralı" olarak isimlendirilmiştir. Başka hiçbir madde tarafından çizilemez yapısı, kendine has ışıltısı ve nadir oluşu ile her zaman değerini korumuştur.

Her pırlanta tektir ve özeldir. Sanatkarların ellerinde yoğun emeklerle meydana getirilen pırlantalı mücevherler bugün artık alternatif bir yatırım aracı olarak da görülmektedir. Ölümsüz aşkın ve sevginin simgesi, geçmişi geleceğe bağlayan tek armağan olan pırlantayı, tüm dünyada milyonlarca çift birbirlerine sevgilerini ifade etmek için tercih ediyorlar.

Doğum günü, anneler günü, sevgililer günü, yılbaşı, nişan, söz, düğün, arkadaşlık, bebek doğumu, hatıra, aile simgesi gibi pek çok özel durumda ve günde verilebilecek bir hediye olan pırlanta, her kadının hayalinde olan bir hediyedir.

Bir pırlantanın değeri nadir bulunmasına bağlıdır. Çıplak gözle bakıldığında aynı görünse de, hiçbir pırlanta diğerinin aynı değildir. Aynı karat ağırlığındaki iki pırlanta arasında fiyat farkının olma nedeni 4C özelliğine bağlıdır...

PIRLANTANIN 4C'Sİ

Bir pırlanta seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken 4 ana özellik vardır. 4C olarak adlandırılan bu ölçüler Renk (Color), Berraklık (Clarity), Kesim (Cut), Karat ağırlığı (Carat) şeklindedir. 4C özelliğinin birleşimi pırlantanın değerini belirler.

RENK

Pırlanta, gökkuşağının her renginde görülür, bu renkler içinde en çok tercih edileni beyaz renkli olanlardın Beyaz renkli olan pırlantalar beyazın tonuna göre alfabetik sırayla D-Z arasında dizilir. Aralarındaki renk farklılıkları o kadar belirsizdir ki, renk sınıflandırması bir uzman tarafından kontrollü bir ışık altında yapılmalı ve doğruluk için standart bir renk seti ile karşılaştırılmalıdır. Aynı berraklık ve karattaki iki pırlanta, renklerine bağlı olarak farklı fiyatlara sahip olabilir.

D
E
F
G
H
I
J
Ekstra Beyaz Nadir Beyaz Beyaz Çok Hafif Renkli Beyaz
K L M N O P R S-Z
Renkli Beyaz Renkli


BERRAKLIK        
Her pırlanta tektir: Doğa, her pırlantanın onu takan kişi kadar eşsiz olmasını sağlamıştır. Pırlantanın içinde var olan ve "leke" olarak adlandırılan bu doğal özellikler "doğanın parmak izleri" olarak bilinir ve her bir taşın tekliğini yansıtır. Genellikle gözle görülmeyen bu küçük izler, yerkabuğunun altında oluşan elmasın içinde hapsolan mineraller yada meydana gelen çatlaklardır. Bu izlerin sayısı, türü, rengi, boyutu ve konuma da pırlantanın değerini etkiler. Taşın temi ışık  altında,   10   kez   büyüten   bir   mercek  ile   uzmanlar tarafından incelenerek tespit edilir.

LC VVS1 VVS2 VS1 VS2
Tertemiz Çok çok küçük lekeler Çok küçük lekeler
Sl1 Sl2 P1 P2 P3
Küçük lekeler Çıplak Gözle görülür lekeler



KESİM
Pırlantanın özelliklerinden bir çoğunu doğa belirler, ancak taşın gerçek pırıltısını, ateşini ve nihai güzelliğini ortaya çıkarmak deneyimli bir kesim ustasının becerisine bağlıdır. Boyutu ve şekli ne olursa olsun iyi kesimli bir pırlanta ışığı kendi içinden geçirerek yansıtır. Işık, ayna gibi yüzeylere çarpar ve taşın tepesinden dışarıya dağılarak ateşli ışıltısını ortaya çıkarır. Bir elmas çok derin yada çok yassı bir şekilde kesilirse, yanlardan veya dipten ışık kaybedebilir ve değer kaybetmesine sebep olur.

Kesim sözcüğü pırlantanın şeklini ifade eder. Yuvarlak, kare, damla yada kalp şekilleri en çok bilinenler arasındadır. İlerleyen teknoloji sayesinde çok daha farklı şekiller ve kesimler ortaya çıkmaktadır



KARAT
Karat, pırlantanın ağırlık birimidir. 1 karat 0,20 gramdır. Karat miktarı arttıkça taşın birim fiyatı da yükselir. Özellikle tek taşlar fiyata büyük etki yaparak belli sınırları aştıkça oransız olarak büyük farklılıklar oluşturmaktadır. Örneğin; bir karatlık tek bir pırlanta, aynı renk, berraklık ve kesimdeki yarım karat ağırlığındaki pırlantadan daha değerli olacaktır.

NOT : Bu kitapçıkta kullanılan bilgiler, uluslararası geçerliliği olan Gemoloji (Değerli Taş Bilimi) Laboratuarlarının bilimsel yayınlarından derlenmiştir. Renk, berraklık konularında sunulan tablolar, konu hakkında fikir vermek amacı ile temsili olarak hazırlanmıştır. Bu tablolar kullanılarak sınıflandırma yapılamaz.


ALTIN HAKKINDA

Altın; rengi parlak sarı, kolayca şekil verilebilen, oksitlenmeyen ve ticari değeri yüksek olan bir madendir. Kimyasal element olarak simgesi AU olup, Latince "Aurum" un kısaltılmışıdır. Altın; kuyumculuk, mücevherat, altın para basımı, elektronik cihazlar...vb birçok alanda kullanılmaktadır. Altının saf haline kuyumculukta "has" denir. Altının has halinin çok yumuşak olması sebebi ile; altının dayanıklılığını arttırmak, renk vermek ve değişik tercihlere hitap edebilmek için katkı maddeleri (bakır, gümüş, pirinç vs.) ile karıştırılarak ayar ve rengi belirlenir. Altına başlıca dört renk vermek mümkündür.

Beyaz altın
Sarı altın
Yeşil altın
Kırmızı (pembe) altın

Ülkemizde kullanılan altın ayarlan ve içerdiği altın oranları aşağıdaki gibidir.

ALTIN AYARI

ALTIN ORANI (Binde)

KATKI MADDESİ ORANI
(Binde)


AÇIKLAMA

24

1.000

0

Çok yumuşak olduğu için kuyum ve mücevher yapımında nadiren kullanılır.

22

916

84

Bazı takılarda ve tasarruf altınlarında kullanılır.

18

750

250

Mücevher üretiminde kullanılır.

14

585

415

Genellikle kuyum üretiminde kullanılır.

8

333

667

Elmaslı mücevherat üretiminde kullanılır.

Satın alınan mücevherde, üretici firma isminin'(patent) ve ayar damgasının (18Kgibi) bulunmasına dikkat edilmelidir.



MÜCEVHER BAKIMI VE KORUNMASI


Mücevherinizi Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Mücevherlerinizi günlük hayatınızda kullanırken sert darbeler ve çizilmeler yüzeyinde kalıcı izler bırakabilir. Bu tür hasarların meydana gelmemesi için ev, bahçe vs. işlerle uğraşırken veya spor yaparken mümkün olduğunca takılarınızı üzerinizde bulundurmayınız.

Kullanmadığınız zamanlarda mücevherlerinizi özel mücevher kutularında, kendi orijinal kutularında veya kağıt mendil gibi yumuşak malzemelerle ayrı ayrı sararak saklayınız.

Takılarınızı mücevher kutusu gibi yerlerde saklarken birbirine temas etmemesine dikkat ediniz. Değişik sertliklerde olan takılar birbirini çizebilir veya ezebilir. Pırlantalar dünyanın en sert maddesidir ancak sürtündükleri takdirde birbirlerini çizerek zedelerler, bu da onların değer kaybetmesine yol açar.

Takılarınıza klor, aseton veya çamaşır suyu gibi kimyasal maddelerin temas etmesi, renklerinin değişmesine ve matlaşmasına neden olmaktadır. Günlük kullanımda bulaşık yıkarken kullandığınız sabunların artıkları veya el kremleri bile takınızın üzerinde kalarak ışıltısını etkileyebilir.

İnci, mercan gibi değerli taşlar tozdan, terden ve kozmetiklerden hoşlanmazlar. Özellikle su ve kızgın güneşe karşı çok hassaslardır. Kullanım sonrasında tozları alınarak ısı ve ışık almayan özel kutularında saklamak gerekir. Bununla beraber incilerin canlılığını kaybetmemesi için hava alması gerekmektedir, dolayısı ile uzun süre kapalı bırakmamak gerekir. Asitli maddeler içeren parfüm ve kozmetikler iplerini çürütebileceği için zaman zaman yeniden dizilmeye ihtiyaç duyarlar.

Elmaslı takılar su ile tema etmemelidir. Elmaslı ürünlerde parlaklık sağlaması için kullanılan foya kısmı, elmasın altının kapalı olmasına rağmen su alır ve zarar görür. Sarımsı veya kahverengi bir renge dönüşen foya, elmasın da renginin değişmesine neden olur. Böyle durumlarda taşın sökülerek foyasının değiştirilmesi gerekir.

Takınızın üzerinde bulunan taşların düşüp kaybolma ihtimaline karşı düzenli olarak (yılda en az bir kez) kontrol edilmesi gerekir. Bu tür kontroller için mücevherinizi satın almış olduğunuz kuyumcuya başvurunuz.

Takınızın bakımı için;        

Küçük bir kaba bir miktar sıcak su doldurarak içine yumuşak sıvı sabundan ekleyiniz. Takılarınızı (elmaslı, incili ve mercanlı ürünler hariç) üç-beş dakika bu karışımda bekletiniz. Daha sonra kılları yumuşak olan bir fırça ile (diş fırçası olabilir) nazikçe takınızın yüzeyini ve kir birikebilecek yerleri fırçalayınız. Üzerindeki deterjanın gitmesi için takıyı akan suyun altında tuttuktan sonra kuruması için kağıt havlu üzerine bırakınız veya nazikçe siliniz.

Pırlantalar temas halinde vücuttaki yağı kolayca üzerlerine alır ve parlaklığını etkileyecek şekilde yağ tabakası ile kaplı olabilir. Pırlantaları temizlerken alkol kullanılabilir, bulunmaması durumunda alkol ihtiva etmesi sebebi ile kolonya da kullanılabilirsiniz.

Satın almış olduğunuz ürünlere profesyonel bakımın yapılabilmesi için kuyumcunuza veya mücevhercinize başvurunuz.

 

 

 
 
Adres: İrfan Gümüşel Cad. Belediye İşhanı No:45-46      Beypazari / Ankara
Tel: 0.312 763 07 07 Pbx
E-mail: bilgi@incesukuyumculuk.com.tr
 

İNCESU KUYUMCULUK, INCESU KUYUMCULUK, incesu, kuyumcu, kuyumculuk, gümüş, telkari, beypazarı, döviz, dolar, euro, inşaat, tarih, tarihi